Beyin Tümörleri
Bilindiği üzere kanser en önemli sağlık sorunlarından biridir. Tıp alanındaki önemli ilerlemelere rağmen kanser önemini halen korumaktadır. Kanser; vücudun bir organ veya dokusunda beliren bazı anormal hücrelerin kontrolsüz ve düzensiz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan kötü tabiatlı olabilen hastalıktır. Çoğalan bu hücreler (kanser hücreleri) bir araya gelir ve tümör olarak isimlendirilen bir kitle oluştururlar.
Beyinde iyi huylu, kötü huylu ve vücudun başka bir bölgesinden sıçramış metastatik beyin tümörleri görülebilir.
Beyin tümörlerinin kendilerine özgü bulguları yoktur. Yani her türlü beyin problemlerinde ortaya çıkan bulgular birbirine benzerdir. Bazen sadece baş ağrısı gibi sık karşılaşılan bir bulgu ile tanı konulur. Oysa sadece baş ağrısı olan bir hastada beyin tümörü tespit edilem ihtimali %1'in altındadır. Beyin tümörleri bazen kolda-bacakta felç, görme kaybı, işitme kaybı, kişilik değişikliği gibi dramatik tablolara da neden olabilirler.
Beyin tümörlerinin en sık eşlik ettiği şikayetler:
-
Sabahları kötüleşen baş ağrısı,
-
Bulantı olmaksızın kusma
-
Konuşma, görme ya da duymada değişiklik,
-
Başdönmesi ve dengesizlik
-
Kişilik ve hafıza değişiklikleri
-
Yeni ortaya çıkan bayılma ve sara nöbetleri
-
Kol ve bacaklarda kuvvetsizlik
Unutulmamalıdırki yukarı saydığımız şikayetler her zaman bir beyin tümörünün varlığını göstermez. Kesin tanı için doktor muayenesi, beyin görüntülemeleri (bilgisayarlı tomografi veya MR gibi) ve hatta bazen biyopsi yapılması gerekir.
Beyinde sık görülen iyi ve kötü huylu tümörlerle iligili bilgileri ve tedavi seneçeklerini yan taraftaki sekmelerden inceleyebilirsiniz