Bel Fıtığından Korunmak ve Yeniden Oluşmasını Engellemek İçin Ne Yapmalı?
"Hayatınıza mutlaka düzenli sporu ekleyin."
Düzenli egzersiz yapanlarda, özellikle bel ve karın kaslarını kuvvetlendirmiş, ideal kilosunu muhafaza eden kişilerde bel fıtığına daha az rastlanır. Diğer önemi bir husus da kişinin vücudunu tanımasıdır. Her gün koltuk taşıyan bir işçinin koltuk kaldırdı diye bel fıtığı olması beklenmez. Ancak yaz temizliğinde aniden koltuğu tek başına çekmeye karar veren bir ev hanımın bel yapısı böyle bir aktiviteye hazır olmadığı için bel fıtığı olma riski fazladır. Vücudumuzu yapacağımız işe hazır ve antrenmanlı hale getirmemiz gerekir.
Modern yaşam şeklinde her geçen gün insan daha hareketsiz hale gelmektedir. Bazı mesleklerde tüm gün oturarak çalışılmakta, bu da bel yapımızın kuvvetsiz hale gelmesine yol açmaktadır. Ev işi yapmak, çarşı pazar gezmek spor değildir.
Hastaların sıkça sordukları sorulardan biri “ameliyattan sonra tekrar bel fıtığı olma riskim var mı?” şeklindendir.
Yukarıda anlattığımız bel fıtığı gelişmesindeki risk faktörlerini tekrar okumanızı tavsiye ederim. Eğer hasta ameliyattan sonra yaşam kalitesi arttırmaz, kişisel risk faktörlerini azaltmaz ve ameliyat sonrası hekim önerilerine uymaz ise tekrar bel fıtığı olma riski vardır. Yarıca belimizde toplam 5 tane disk vardır. Gerek daha önce ameliyat olduğumuz, gerekse daha önce sağlık olan bir diskten yeniden fıtık oluşmayacağını kimse garanti edemez. İyileşme sürecinden sonra tekrarlayan fıtık hekim hatası değil hasta hatasından kaynaklanır.
Bana bu şeklide soru soran hastalarıma şaka ile karışık şu soruları soruyorum: Arabanın 4 tekeri var. Biri patlarsa ve tamir ettirirsek tekrar patlayabilir mi? Diğer tekerler sonradan patlayabilir mi? Tekrar patmala riski var diye biz patlak tekerle mi gezeriz? Başka sorum yok hâkim bey!
Şaka bir yana; hasta ameliyat sonrası yaşam kalitesini arttırırsa, beline daha fazla özen göstermeye başlarsa, verilen egzersizleri yapıp belini sıhhatli hale getirirse tekrar bel fıtığı olma ihtimali azalacaktır.